Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Ο ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Στην ελληνική οικονομική κρίση, αλλά και τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων πολιτών αναφέρθηκε ο γνωστός Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει μόνο τρεις, καμία από τις οποίες δεν είναι ελκυστική.
Ο Τσόμσκι βρέθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας για μια σειρά διαλέξεων ως επίτιμος καθηγητής στην έδρα Albertus Magnus. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μαρίας Ρηγούτσου για τη Deutshe Welle, ο Νόαμ Τσόμσκι εκτίμησε πως για την Ελλάδα «υπάρχουν λίγες μόνο επιλογές. Η μια επιλογή είναι πλούσια κράτη όπως η Γερμανία να αναλάβουν τα χρέη και να τα πληρώσουν. Η άλλη επιλογή είναι η Ελλάδα να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της. Δεν είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κράτη που το έχουν κάνει στο παρελθόν με επιτυχία. Πριν από περίπου δέκα χρόνια το έκανε η Αργεντινή. Ήταν η ‘αγαπημένη’ του ΔΝΤ. Όμως κάποια στιγμή κατέρρευσε και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ και διάφοροι οικονομολόγοι απειλούσαν πως θα επερχόταν η καταστροφή αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε πολύ καλά. Αργότερα υπήρξε μια μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή είναι μια πιθανότητα αλλά δεν είναι η μοναδική. Φυσικά είναι σκληρό για τις τράπεζες και τους επενδυτές γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους αλλά πρέπει κανείς να επιλέξει. Και η τρίτη επιλογή θα ήταν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη ώστε να έχει την ευκαιρία να κάνει τη δική της οικονομική πολιτική, να υποτιμήσει το νόμισμα και να βγει από την κρίση. Υπάρχουν μόνο αυτές οι τρεις επιλογές και καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των πολιτών στη χώρα, ο 83χρονος καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) σημείωσε: «Πριν από δύο περίπου εβδομάδες υπήρξε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, άνθρωποι που ήταν στους δρόμους και απεργούσαν. Όμως τα μίντια δεν μιλούν πολύ για αυτό. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι μεγάλο για τις απεργίες. Η εφημερίδα Guardian του Λονδίνου, η οποία θεωρείται μια προοδευτική εφημερίδα, είχε την επόμενη μέρα μια φωτογραφία μπροστά από το κοινοβούλιο, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η φωτογραφία ήταν όμως έτσι τραβηγμένη ώστε να μην φαίνεται το πλήθος»
Απο http://tvxs.gr/news/ελλάδα/ο-νόαμ-τσόμσκι-για-την-ελληνική-κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: