Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙ Η ΜΑΜΑ... ΘΑ ΤΗΣ ΓΡΑΨΩ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ!

Απο milos life

http://miloslife.gr/index.php/Articles/Entry/kai_o_dimos_milou_sto_xoro_ton_antidraseon_gia_to_epimaxo_pd

Ανακοίνωση με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ο Δήμος Μήλου σχετικά με το προς συζήτηση ΠΔ και την επικείμενη μερική ή κατά κάποιους ολική απαγόρευση δήμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η αντίδραση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη νησιωτική, θέμα που καλύπτει από την αρχή το ML.
H επιστολή έχει ως εξής:
Θέμα: Καθολική Απαγόρευση Δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές

 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,
Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο το  Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι έτοιμο να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά την καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και σε σημερινά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η σχετική δε διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων γης» κατατέθηκε στο www.opengov.gr , εν μέσω εορταστικής περιόδου στις  19.12.2011!
 Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τα νησιά μας σε απαξίωση, καθώς περιουσίες εκατομμυρίων θα παραμείνουν αναγκαστικά ανεκμετάλλευτες. Χιλιάδες ιδιοκτήτες που με μόχθο ετών κατάφεραν να αποκτήσουν μια ιδιοκτησία για τα παιδιά τους, πληρώνοντας φόρους μεταβίβασης και κληρονομιάς, θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται.
 Από την άλλη, ο οικοδομικός κλάδος, που ήδη δέχεται σοβαρό πλήγμα, θα δεχτεί ένα ακόμα ανεπανόρθωτο.  Οι αντικειμενικές και πραγματικές αξίες των ακινήτων θα συμπιεστούν περαιτέρω, καθώς σ' αυτά θα μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον οι «απασχολούμενοι με την κύρια εκμετάλλευση» - δηλαδή ο αγρότης που καλλιεργεί την έκταση.
Επιπροσθέτως τα κρατικά έσοδα από φόρους μεταβίβασης και κληρονομιάς θα μειωθούν δραματικά.
 Δεν είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων! Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, που εκμηδενίζει την περιουσία εκατομμυρίων ιδιοκτητών, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών/δημοτών μας.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο που οι πολίτες βάλλονται από την κρίση, την συρρίκνωση μισθών, τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια που βαρύνουν τις ιδιοκτησίες, είναι αμαρτία να χάνουν με ευκολία  την περιουσία που με τόσο κόπο και προσωπικές στερήσεις απέκτησαν!
Ρυθμίσεις σαν και αυτές  οδηγούν στην απαξίωση του ατόμου και είναι απόλυτα ασυμβίβαστες με το Σύνταγμα καθώς αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το  άρθρο 101 του Συντάγματος νησιωτικότητα
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητάμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου του  Προεδρικού Διατάγματος.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Μήλου
Γεράσιμος Δαμουλάκης"



(Κάθε λίγο και λιγάκι και από μια επιστολή διαμαρτυρίας!)

Όταν η Δυτική Μήλος έμπαινε στο δίκτυο Νατούρα2000, στην πραγματικότητα όλο το νησί έπαιρνε τεράστια αξία. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που να δίνει και να ξαναδίνει “πλούτο” μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφη και σπάνια.
Τί είπε ο Φωτεινός το 2003 και παραλίγο να τον βαρέσει ο Τσαρουχάς*? Είπε: “Εσύ τί ονειρεύεσαι για τη Μήλο!”
Ποιος είχε κάνει τον Τσαρουχά να θυμώσει, ποιός τον τρομοκράτησε και γιατί;
Ποιός χτύπησε και χτυπάει λυσσαλέα κάθε ενδεχόμενο να ξεκολήσει η ζωή από τη φτήνια το ανώφελο και το ζημιογόνο;
Πάντως όχι ο Φωτεινός. Μάλλον η ανικανότητά μας να ονειρευόμαστε……
Μικρές οικοτουριστικές μονάδες ή και μεγαλύτερες, με συνενώσεις και μοντέρνους συναιτερισμούς... Αγροκτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν μοναδικά βιολογικά προϊόντα καλλιεργημένα στη μοναδική ηφαιστειακή γη, πιστοποιημένα, μεταποιημένα και συσκευασμένα στη Μήλο, που διατίθενται στα εστιατόρια και τα ντόπια μπακάλικα, που εξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, (στην αδελφη Ιαπωνία πρώτα πρώτα!) μικρές ποσότητες και γι’ αυτό ακριβές, σε ένα περιβάλλον που θα το μετατρέπαμε σε τόπο ιερό του ονείρου...
Ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές, εργαστήρια της φύσης, θαλάσσιας και χερσαίας, με παραγωγή γνώσης παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Μουσεία, Γεωπάρκο, Μεσογειακό Θαλάσσιο Πάρκο (από τη Μήλο ως τη Σαντορίνη που απο το 2002 ή 2003 είχε προτείνει ο Daniel Cebrian Menchero του ΟΗΕ εγγράφως στο δήμο...)
Γιορτές πολιτισμού μα και επιστήμης, που θα έρχονταν από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν. Γιατί από τη Φλακωπή μέχρι την Ερημόμηλο του Κόντογλου και από την Αφροδίτη μέχρι τα “πόσιμα γαλάζια ηφαίστεια” του Ελύτη κι απο το αρχαίο θέατρο ως τις κατακόμβες, όλα θα λαμπρύνονταν και θα μας λάμπρυναν τις ζωές.
Σε έναν τόπο που θα είμασταν εμείς ευτυχισμένοι γιατί θα είμασταν αληθινά περήφανοι για αυτόν και για τα έργα μας. Γιατί θα είχαμε κάνει τη Μήλο πραγματικά πατρίδα όλων μας, αν καταλαβαίνεις τί εννοώ...
Εξάλλου, τι θέλει ο άνθρωπος…
Τώρα, όλα γονατίζουν και αργοπεθαίνουν στις σελίδες των φτηνών τουριστικών οδηγών, ανάμεσα στις διαφημίσεις. Και δε φταίνε, ούτε οι τουριστικοί οδηγοί ούτε οι διαφημίσεις… Αλλά σε λίγο θα βλέπεις με το γιαλί αυτο που κάποτε ήταν οι Αρκούδες. Και μετά τίποτα…
Ίσως κάνω λάθος…
Ίσως η γη αποδίδει καλύτερα αν πουληθεί σε κάποιον συνταξιούχο Γερμανό ή Ιταλό ή Γαλλο ή για νταμάρι και εμείς γίνουμε υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία, ή στο δημόσιο, που θα τα υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια, όπως το βυζί της μάνας μας.

(*Ας με συχωρέσει, δε θυμάμαι τ’ όνομά του κι ελπίζω να μη θυμώνει με το “Τσαρουχάς”)


Δεν υπάρχουν σχόλια: