Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ!......Η WWF μας καλεί το Σάββατο 26 Μαρτίου να κλείσουμε τα φώτα μας από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ και να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης. Να προχωρήσουμε σε μια συμβολική κίνηση εξοικονόμησης ενέργειας και μετά να προσπαθήσουμε να δεσμευτούμε ώστε να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα μας μικρές συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας που θα φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Φέτος, λοιπόν  μας καλεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε τη μια ώρα, όπως μας λέει ο  Γιώργος Βελλίδης,επικεφαλής τμήματος Επικοινωνίας της WWF Ελλάς, ο οποίος εξηγεί στο in.gr τι είναι η 'Ώρα της Γης και πως μπορούμε να συμμετέχουμε.
Συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την Ημέρα της Γης;
Η ιδέα ξεκίνησε από το WWF Αυστραλίας στο Σίδνει. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Φέτος λοιπόν ο πλανήτης γη θα γιορτάσει για 5η συνεχή χρονιά την Ώρα της Γης και η Ελλάδα την 3η χρονιά.
Τι είναι λοιπόν η ώρα της γης;
Είναι μια συμβολική εκστρατεία, ένα παγκόσμιο κάλεσμα για όλους τους πολίτες να κλείσουν τα φώτα το Σάββατο 26 Μαρτίου από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ. Μ΄ αυτό τον συμβολισμό τους καλούμε να δώσουν ένα ισχυρό παρόν  στην ανάληψη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είναι μήνυμα για την αλλαγή του τρόπου ζωής όπου η εξοικονόμηση ενέργειας θα παίξει ενεργό ρόλο.
Ζητάτε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Γιατί;
Η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/earthhour έχει συμβολικό, αλλά και λειτουργικό χαρακτήρα. Συμβολικό για τον καθένα από εμάς που επιθυμεί να δηλώσει και να μοιραστεί τη δέσμευσή του στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Λειτουργικό για το WWF Ελλάς, που ως διοργανωτής της εκστρατείας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για την Ώρα της Γης και ως ένα βαθμό να «μετρήσει» τη συμμετοχή της χώρας και αυτή τη χρονιά.
Τι έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία;
Η Ελλάδα διακρίθηκε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τον όγκο συμμετοχής. Το 2009 στην πρώτη της εμφάνιση  βρέθηκε στην 2η θέση στην κατάταξη  100 χωρών όσον αφορά τη συμμετοχή. Ήταν κάτι καινούριο, που ο κόσμος το αγκάλιασε. Πέρυσι ήμασταν  στην πρώτη πεντάδα. Τα οφέλη από αυτή τη μικρή πράξη για το περιβάλλον ήταν πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η  εθνική κατανάλωση ενέργειας την Ώρα της Γης μειώθηκε κατά 500  Mw.
Πώς πηγαίνει η φετινή συμμετοχή;
Μέχρι στιγμή περίπου το 1/2 του συνόλου των Δήμων και Κοινοτήτων έχει δηλώσει τη συμμετοχή του. Ο κόσμος, παρά τις δυσκολίες της εποχής,  ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους  δράσεις.
Κάθε χρόνο θέλουμε να δίνουμε ένα διαφορετικό τόνο στην Ώρα της Γης. Φέτος τα σύνθημα είναι «Ξεπεράστε τη μια ώρα. Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό». Μετά τη μια ώρα ζητάμε από τον κόσμο να επιλέξει μια δράση εξοικονόμησης  ενέργειας που είναι μαχητή, που μπορεί να την ακολουθεί συνέχεια, με συνέπεια. Πέρα λοιπόν από τις πολύ γνωστές πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων, υπάρχουν πολλές επιλογές. Για παράδειγμα η επιλογή μετακίνησης με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς μπορεί να βοηθήσει να τραβήξουμε χειρόφρενο στο ΙΧ μας. Οι είσοδοι των εμπορικών καταστημάτων που συνήθως μένουν διαρκώς ανοιχτές για να υποδέχονται τον πελάτη, μπορούν με μια μικρή παρέμβαση να ανοιγοκλείνουν αυτόματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια θέρμανσης ή ψύξης. Εταιρικά αυτοκίνητα μπορούν σταδιακά να αντικατασταθούν με υβριδικά κ.ο.κ.
Μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις  κάνουν τη διαφορά.  Επιθυμούμε η φετινή  Ώρα της Γης να είναι η αρχή για έναν νέο τρόπο ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει πρακτικές  εξοικονόμησης ενέργειας στη καθημερινή ατζέντα μας.
Πως μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;
Πολύ απλά, μπορεί να κάνει κλικ στην διεύθυνση www.wwf.gr/earthhourκαι με μια απλή διαδικασία να δηλώσει συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: