Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΣΤΗ ΒΡΑΣΗ ΚΟΛΑΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ...


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ...

Στη Μήλο μπορεί, για την αντιμετώπιση της ΚΡΙΣΗΣ που έρχεται, να αναπτυχθεί ένα κίνημα κατοίκων " ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!":που θα επεξεργαστεί τα εξής:
Από τη μια να συνεισφέρει πορους -οχι οικονομικούς αλλά εργασία, γη και υπηρεσίες- και από την άλλη να μειώσει όσο περισσότερο γίνεται την ιδιωτική κατανάλωση υπο μορφη αποταμιευσης σε ένα "ταμείο" αλληλοβοήθειας, χρηματοδότησης, εξυπηρέτησης συλλογικών υποχρεώσεων κλπ. 
Η εργασία θα αφορά σε ενα συστημα συλλογικής παραγωγής αγαθών.
Η διάθεση γης σε ένα σύστημα αξιοποίησης των φυσικών πόρων, όχι προς την κατεύθυνση της καταστροφής της αλλά, αντίθετα, παραγωγής προϊόντων και αναζωογόνησής της ως του πρωταρχικού, αναντικατάστατου και διαχρονικού παροχέα των μέσων επιβίωσης.
Η αλληλεγγύη, σε ένα σύστημα συλλογικής προσφοράς κάθε είδους υπηρεσιών με ανθρωπιστικά κριτήρια και χαρακτήρα "ανταλλαγής".
Θα το επεξεργαστούν κάποιοι, σαν μια... παρέα, καληώρα όπως η εθελοντική μας ομάδα; Θα το ξεκινήσουν;;;

Απομαγνητοφωνώ λίγα από τα όσα λέει ο υπέροχος αυτός άνθρωπος:

"... Τα οικονομικά που θα δίδασκα σε νέους οικονομολόγους θα βασίζονταν σε 5 αξιώματα και 1 θεμελιώδη αρχή:
1. Η οικονομία υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι την οικονομία.
2. Η ανάπτυξη έχει να κάνει με τους ανθρώπους και όχι με τα αντικείμενα.
3. Η "μεγέθυνση" δεν είναι ταυτόσημη με την ανάπτυξη και η ανάπτυξη δεν δημιουργεί μεγέθυνση
4. Χωρίς τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, καμιά οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει.
5. Η οικονομία είναι ένα υποσύστημα ενός μεγαλύτερου και πεπερασμένου συστήματος, της βιόσφαιρας. Άρα, μόνιμη "μεγέθυνση" δεν είναι δυνατή.
Και η θεμελιώδης αρχή, για την υποστήριξη της Νέας Οικονομίας:
Σε καμιά περίπτωση ένα οικονομικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πιο ψηλά από τον σεβασμό για τη Ζωή. Και μιλάω για τη Ζωή, όχι για τους ανθρώπους, διότι για μένα, στο επίκεντρο είναι το θαύμα της Ζωής σε όλες του τις εκφάνσεις. Αλλά αν υπάρχει οικονομικό συμφέρον, ξεχνάς τη Ζωή. Όχι μόνο τα άλλα έμβια όντα αλλά και τους ανθρώπους...
...........
- Τί είναι αυτό που έχετε μάθει στις φτωχές κοινωνίες όπου έχετε εργαστεί, και σας δίνει ελπίδα;
- Η αλληλεγγύη των ανθρώπων. Ο αλληλοσεβασμός. Η αλληλοβοήθεια. Η έλειψη απληστίας. Η απληστία είναι ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στη φτώχια*..."
*Προφανώς εννοεί την πραγματική φτωχεια στην επαρχία με κοινωνική συνοχή και όχι την εξαθλίωση των απο-κοινωνικοποιημένων ανθρώπινων σκουπιδιών των πόλεων ή εκείνους που έχουν ήδη "ανταλλάξει" κάθε ανθρώπινη αξία με την προσμονή μιας "καλύτερης καταναλωτικής μέρας και για μας".
..............................
Αν στη Μήλο είχαμε αποδεχθεί και προωθήσει την ιδέα της "Τοπικής Ατζέντα 21", θα είχαμε αναπτύξει τώρα όλες τις αρετές της αλληλοβοήθειας, της συλλογικής δράσης, της ασφάλειας της δημοκρατίας αλλά και τις γνωσεις και τις πρακτικες ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και οχι ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ. Δηλαδή ποιοτικής εξέλιξης που οδηγεί στον εξανθρωπισμό και την ευτυχέστερη ζωή και όχι στην εξαθλίωση του καταναλωτισμού και την υποδούλωσή μας, ατομική και συλλογική στις... Αγορες.
Αντ' αυτού, φτάσαμε, συχνά το τελευταίο διάστημα, να διεξάγονται αδελφοκτόνες μάχες ντροπής, πιστεύοντας ότι κανένας δε βλέπει ούτε τους "μεν" ούτε τους "δε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: