ΤΟΠΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 21


Χρειάστηκαν τριάντα (30) χρόνια για να "ανοίξει" ο φάκελος του νέου χωροταξικού.
Επί τριάντα (30) χρόνια ουδείς τολμούσε να ακουμπήσει το "θέμα".





ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ!!!
Φωτο: http://thodorikorfi.blogspot.com/
ΑΝ ΟΜΩΣ...



ΑΝ ΟΜΩΣ… το συντάσσαμε στα πλαίσια μιας Τοπικής Ατζέντα 21 (ΤΑ21)...
Ας τα δούμε, με τη σειρά, τι θα κάνουμε:

  1. Ο Δήμαρχος, με διακήρυξη εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώνει ότι η Μήλος ξεκινάει από σήμερα το δρόμο της αειφορίας την οποία στοχεύει να κατακτήσει μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια με τους γενικούς όρους και τους τρόπους που περιγράφονται παρακάτω.
  2. Το έργο αυτό είναι δικαίωμα και ευθύνη της ίδιας της Μηλέικης Κοινωνίας, στην οποία θα δωθούν όλα τα πολιτικά, οργανωτικά, αλλά και γνωστικά και επιστημονικά εργαλεία και μέσα για να το υλοποιήσει.
  3. Επικεφαλής, θεματοφύλακας, υπεύθυνος και αρμόδιος επισφράγισης των αποφάσεων της Μηλέικης Κοινωνίας είναι ο όδιος ο Δήμαρχος ο οποίος:
    1. θέτει στη διάθεση του εγχειρήματος τις υπηρεσίες του Δήμου ο οποίος αναβαθμίζεται σε υψηλού επιπέδου επιχειρησιακό κέντρο.
    2. δημιουργεί διεπιστημονική ομάδα από ειδικούς επιστήμονες για παραγωγή και διάθεση κάθε απαραίτητης γνώσης και παροχή συμβουλευτικής προς τα όργανα επεξεργασίας του προγράμματος της αειφορίας.
    3. Χρηματοδοτεί τη διαδικασία μέσω κάθε υπάρχουσας για αυτό το σκοπό πηγής
    4. Καθιστά το Δήμο Μήλου επίσημο μέλος όλων των Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών οργανισμών εντός των οποίων η Μήλος, όπως χιλιάδες άλλοι ΟΤΑ από όλο τον κόσμο, στηρίζεται, εκπαιδεύει τα στελέχη της, χρηματοδοτείται, δικτυώνεται, προβάλεται.
  4. Το σύνολο των συλλογικών φορέων του νησιού συγκροτεί ένα Σώμα το οποίο αποτελεί τη Διαρκή Γενική Συνέλευση (ΔΓΣ). Δεν πρέπει να υπάρχει επάγγελματικός, κοινωνικός, πολιτιστικός, πολιτικός ή άλλος φορέας αλλά και κάτοικος που να μην εκπροσωπείται, με κάποιον τρόπο, στη ΔΓΣ.
  5. Ο Δήμαρχος ορίζει ομάδα ατόμων που θα είναι υπεύθυνα για τη δίκαιη και ορθή διεξαγωγή των συζητήσεων κατά τις συναντήσεις.
  6. Με τη συνδρομή όλων και λαμβάνοντας υπ’ όψη
    1. Τις προσδοκίες και τα οράματά μας
    2. Τους πόρους, τα πλεονεκτήματα, τα μειωνεκτήματα και τις ελλείψεις μας
    3. Τη διεθνή κατάσταση και τις τάσεις
    4. Την ισχύουσα νομοθεσία
    5. Κάθε άλλη παράμετρο που υπεισέρχεται, η ΔΓΣ, θα συνθέσει ομόφωνα μια εικόνα για τη 
ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ


                                                                                                                     Συνεχίζεται…

  • Αυτά που λέμε εδώ, δεν είναι βγαλμένα από το... κεφάλι μας. Υπάρχει μια τεράστια σε όγκο διεθνής εμπειρία καταγεγραμμένη, οργανωμένη και μετουσιομένη σε στρατηγικές επίτευξης συλλογικών στόχων μέσω άμμεσης ή/και συμμετοχικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα αυτά αποτελούν ταμπού και έγκλημα και για το λόγο αυτό αποσιωπούνται. Και όταν με κάποιον τρόπο εμφανίζονται, συκοφαντούνται και διώκονται, όπως συνέβη και εδώ στη Μήλο, ήδη από το 2000...
  • (αν γέλασες, έστω… πικρά, για την ικανότητά μας να βάλουμε μπροστά τέτοια πράγματα στη Μήλο, μόλις εξαπέλυσες μια συκοφαντία κατά του εαυτού σου για την οποία έχεις και την απόλυτη ευθύνη!)
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!



Τα νέα για τη Μήλο ίσως δεν είναι καλά και εννοώ την υπουργική απόφαση για τη γεωθερμία.
Γίνονται όμως πολύ χειρότερα επειδή μας βρίσκουν να ζούμε πραγματικά στο μακρινό παρελθόν, πραγματικά ανυποψίαστοι και ωραίοι.
Εξηγούμαι:
Λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε γνωστές δύο διαμορφωμένες θέσεις:
α) Του Δημάρχου και της παράταξής του με το γνωστό, κάθετο "ΟΧΙ" στην υψηλή ενθαλπία και την ηλεκτροπαραγωγή γενικώς.
β) Τους "Ενεργούς πολίτες" που, συνεκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή την υπουργική απόφαση, την ένταξη της Μήλου στο σύμφωνο των νήσων και τη βιαστική προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ με τις ανάλογες προτάσεις του, ζητάει την ενεργή παρέμβαση της Μηλέικης κοινωνίας με όρους "άμεσης δημοκρατίας". Και ως πρώτο δείγμα άμεσης δημοκρατίας, προτείνουν διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σχολιάζω:
α) Η στάση του Δημάρχου δείχνει συνέπεια ως προς το προεκλογικό του πρόγραμμα και σύμπλευση με το γενικό αίσθημα, που δείχνει να μην έχει αλλάξει από τότε που είχαμε εκείνες τις πικρές εμπειρίες του '80. Δεν λέω ότι η στάση του "ΟΧΙ" είναι σωστή ή λάθος. Αναρωτιέμαι: Έχουμε σοβαρή και επικαιροποιημένη επιστημονική γνώση να στηρίξουμε τη θέση μας ή μήπως λειτουργούμε μόνο με την ανάμνηση του πόνου και του φόβου, σαν να ήταν ένα παιδικό τραύμα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε?
β) Οι "Ενεργοί πολίτες" προέβαλαν τη συμμετοχή της Μήλου στο σύμφωνο των νήσων σαν μέγιστη δέσμευση, παρομοιώνοντάς την με το... μνημόνιο που, αν μη τι άλλο, δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτηση για απάτη και αδικία. Ενώ είναι πασιφανές ότι τέτοιες "δεσμεύσεις" αίρονται ανα πάσα στιγμή και χωρίς να δώσει κανείς λόγο σε κανέναν. Αναρωτιέμαι, επίσης, πόσο σοβαρά σκέφτηκαν πριν βαφτίσουν το δημοψήφισμα... "άμεση δημοκρατία". 

Η κοινωνία της Μήλου, ιδιαίτερα οι νέοι της, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν το νησί προδομένο, ποδηγετημένο και εγκαταλειμένο από τους πάντες τις τελευταίες δεκαετίες. Αν όμως παραδοθούν εύκολα στον δίκαιο θυμό τους, ίσως εύκολα παραδοθούν σε κάθε λογής "τεχνικούς της εξουσίας" που θα προβάλουν συνθήματα του τύπου "νυν υπέρ πάντων ο αγών!" για λόγους... ανύπαρκτους!
Δεν έχει ανάγκη η Μήλος να αποδείξει σε κανέναν την ικανότητά της να πει "όχι σε όλα". Αυτό που νομίζω ότι έχει ανάγκη είναι να μπορέσει να σκεφτεί νηφάλια, συνεκτιμώντας κάθε φορά τα υπέρ και τα κατά, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΕΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Διαφορετικά, ίσως προβεί σε πράξεις ηρωισμού καθ' υπαγόρευση, που θα υποθηκεύσουν ακόμα περισσότερο το μέλλον της.
Έστω για μια φορά, ας επιτρέψει στον εαυτό της σκέψη και περισυλλογή, πριν υψώσει σημαίες και λάβαρα... από νάυλον!!!

Τάχιστα να συγκροτηθεί μια Γενική Αντιπροσωπευτική και διαρκής Συνέλευση όλων των φορέων!
Και μέσα από αυτή, να ζητήσει επιστημονική βοήθεια, να αποκτήσει άποψη, να διαμορφώσει οράματα, να απαιτήσει σεβασμό της θέλησής της.
Τότε μόνο θα έχει πράγματα για τα οποία θα αξίζει να θυσιάσει τα πάντα...


ΕΜΠΛΟΚΗ!!!





ΑΙΤΟΥΜΑΙ !!!





«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Mήλου σε έκτακτη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011, με την υπ’ αριθμ. 125/2011 απόφασή του, εξέδωσε ομόφωνο Ψήφισμα κατά της απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΦΕΚ 547/Β’/7.4.2011, που αφορά την Έγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στο νησιωτικό σύμπλεγμα «Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος» από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. στη «Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.».
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη:
  • Τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων εγχειρημάτων, που έχει ήδη βιώσει ο Μηλέικος λαός.
  • Τη συλλογικά εκφρασμένη αγανάκτησή του, που έχοντας δεινοπαθήσει στο παρελθόν από προσπάθειες εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, δεν δέχεται να γίνει για μία ακόμα φορά πειραματόζωο.
  • Το αναφαίρετο δικαίωμα των Μηλίων να αποφασίζουν για τον τόπο τους και την υγεία των παιδιών τους.
ΔΗΛΩΝΕΙ: για ακόμα μία φορά, με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, το ΟΧΙ του στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στο νησί μας.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ: την αλαζονική, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΕ.Κ.Α., που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.
ΖΗΤΑΕΙ: να κλείσει μία και δια παντός το θέμα της εκμετάλλευσης της υψηλής ενθαλπίας στη Μήλο.»
…………………………………………………………………………


Ο υπογράφων
πολίτης και γέννημα θρέμα της Μήλου που, αν δεν απατώμαι, αποτελεί ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας που και αυτή, αν δεν απατώμαι, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα “ομοούσια και αδιαίρετος”, αφού έκανα έκτακτη συνεδρίαση με (αυτό που θεωρώ ως) το λογικό τμήμα του εγκεφάλου μου, το τμήμα αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας, το τμήμα ηθικών υποθέσεων και το τμήμα ψυχικής ισορροπίας

Και έλαβα υπόψη μου:
·         Τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Υ.ΠΕ.Κ.Α (και όλων των άλλων, ορατών και αοράτων) το οποίο συμπεριφέρεται στην κοινωνία ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου Δήμου (με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της) όπως ενας κατακτητής σε ένα κατακτημένο,
·         Το σκεπτικό των τοπικών αρχών (και όλων των άλλων, ορατών και αοράτων) που απάντησαν βασιζόμενοι αποκλειστικά
1.    Στην τραυματική εμπειρία που συνέβη τριάντα χρόνια πριν, θεωρώντας ότι τεχνολογικά, νομικά και θεσμικά τίποτα δεν άλλαξε απο τότε
2.    Την αντίληψη ότι οι Μηλιοί “αποφασίζουν για τον τόπο τους και την υγεία των παιδιών τους” σαν να επρόκειτο για ημιαυτόνομη περιοχή
·         Την άρνηση των τοπικών αρχών (και όλων των άλλων, ορατών και αοράτων) να σκεφθούν και να συσκεφθούν πάνω στο πραγματικό πρόβλημα που είναι ο συνολικός τρόπος διαχείρισης της γεωθερμίας από την Πολιτεία και οι δυνατότητες ελέγχου των τοπικών επιχειρήσεων από τις τοπικές αρχές και όχι η γεωθερμία αυτή καθ’ αυτή - αλλιώς να το καταθέσουν δημόσια με τα ανάλογα απαραίτητα στοιχεία
·        Την πολιτική ευθύνη των τοπικών αρχών (και όλων των άλλων, ορατών και αοράτων) οι οποίες με βάση την παραπάνω εντελώς λανθασμένη οπτική ρίχνουν την τοπική κοινωνία σε ένα τυφλό πόλεμο ενάντια στην Πολιτεία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (όσον αφορά την τύφλωση φυσικά!)
·        Οτι στο τέλος (με βάση τις στρατηγικές που φαίνεται να αναπτύσσουν οι δυο πλευρές και όλοι οι άλλοι, ορατοί και αόρατοι) οι μόνοι που ΔΕΝ θα οφεληθούν, πραγματικά και μακροπρόθεσμα, θα είναι οι πολίτες της Μήλου
·        Τη συνεχιζόμενη εγκληματική άρνηση των Αρχών (και όλων των άλλων, ορατών και αοράτων) στη Μήλο, να κρατούν την τοπική κοινωνία σε άγνοια και σε εσκεμμένα καλλιεργημένη αντίσταση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν άμεσα την ανθρωπότητα
·        Την ευκολία με την οποία αυτοί αρνούνται συστηματικά, λόγω της εξασφαλισμένης (μικροπολιτικής) στήριξης της ανυποψίαστης τοπικής κοινωνίας, καθετί που έχει σχέση με μέτρα για τη διάσωση του περιβάλλοντος όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιοποικιλότητα, το Natura 2000, και άλλα πολλά

Αιτούμαι:

ΝΕΟΙ,
ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΑ!

όχι μόνο ετούτο αλλά… ΟΛΑ!
Γιατί σ’ εσάς οι λιγοστές μας ελπίδες!

Κώστας Κοσμόπουλος