Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ...


Διαβάζω τα νέα για τη "βοήθεια στο σπίτι" που ουσιαστικά καταργείται. Δεν κατάλαβα αν η ανακοίνωση είναι γραμμένη από τους εργαζόμενους στη Μήλο αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία... Κράτησα την τελευταία φράση που λέει: "...επισημαίνουμε ότι αν η Πολιτεία εμμένει στην αλλοίωση του βασικού χαρακτήρα των δομών που αφορά την Παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη και όχι επιλεκτικά σε όσους διαθέτουν συγγενείς και μάλιστα ανέργους θα προκύψουν άμεσα δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους 150000 ηλικιωμένους και Αμέα και τους 4500 εργαζόμενους των Δομών."

Νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα πράγματα και άρα "ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΓΕΝΙΚΩΣ, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ" αν υποθέσουμε, που το θεωρώ βέβαιο, ότι η απάντησή τους θα είναι: "ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ!".

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙ... "ΠΕΡΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ NATURA 2000"

'Ολοι ανεξαιρέτως αγωνιούν για την κρίση. Και όλοι, σχεδόν ανεξαιρέτως, αναρωτιούνται πότε θα περάσει η κρίση, "για να ξαναβγούμε με ψηλά το κεφάλι στις αγορές", όπως λέει ο πρωθυπουργός!
Εγώ αναρωτιέμαι αν, τελικά, ΄"ακούμε" αυτά που λέει, αυτός και οι όμοιοί του...
Βασίζεται στην αγωνία μας να ξαναρχίσουμε να καταναλώνουμε... λίγο περισσότερο από τον διπλανό μας. Αυτό που μας εμβολίασαν, δηλαδή, προκειμένου "να ανοίκωμεν εις την δύσιν" και όχι μονο.
Ευτυχώς, όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται οι επιλογές παραμένουν περισσότερες από μια...


(απο το http://www.raporto.gr/?p=907)

ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ!

_Γιώργος Καλλής, Καθηγητής ICREA, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, www.eco2bcn.es.
Η λύση στην οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι η τόνωση της οικονομίας για την εκ νέου ανάπτυξη, αλλά η εθελούσια απο-ανάπτυξη.
Ο όρος απο-ανάπτυξη προτάθη την δεκαετία του 70 από τον φυσικό-οικονομολόγο Nicholas Goergescu-Roegen και έγινε δημοφιλής στις μέρες μας από τον Γάλλο ακαδημαϊκό Serge Latouche . Η απο-ανάπτυξη είναι μια διαδικασία γενικευμένης ελάττωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, «απο-χρηματικοποίησης» των ανθρώπινων σχέσεων, και επανίδρυσης της κοινωνίας στην βάση της απλότητας, της συντροφικότητας και του διαλόγου.
Η διαρκής οικονομική ανάπτυξη δεν είναι εφικτή σε έναν πλανήτη με φυσικά όρια. Το φτηνό πετρέλαιο και μέταλλα στα οποία βασίστηκε η βιομηχανική επανάσταση τελειώνουν. Δεν υπάρχει άλλη γη να χτίσουμε κι ότι δρόμο ήταν να ασφαλτώσουμε, τον ασφαλτώσαμε. Τα αμάξια και τα εργοστάσιά που παράγουν τα προϊόντα που καταναλώνουμε καταστρέφουν το κλίμα¨ το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη δυσβάστακτο. Η χρηματοπιστωτική φούσκα, η οποία μας επέτρεψε μέσα από πολύπλοκα επενδυτικά «προϊόντα» να δανειστούμε από το μέλλον για να διατηρήσουμε τους απαραίτητους, πλην αφύσικους ρυθμούς ανάπτυξης, έσπασε. Είμαστε το μέλλον και καλούμαστε να πληρώσουμε τα χρωστούμενα του παρελθόντος. Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία επανακάμψει, το μόνο που θα κάνει θα είναι να επιταχύνει την πορεία προς την κλιματική και κοινωνική καταστροφή.
Η οικονομική ανάπτυξη δεν μας κάνει καν πιο χαρούμενους. Στην ανταγωνιστική κοινωνία της αγοράς η επιτυχία δεν μετράται από το αν έχεις αυτό που επιθυμείς, αλλά από το αν έχεις περισσότερα από τον διπλανό σου. Όσο και να μεγαλώνει η οικονομία, όσο και να πλουτίζεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο πλούσιος δίπλα σου. Οι μελέτες των ψυχολόγων δείχνουν αυτό που ο απλός κόσμος ξέρει από καιρό¨ τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία. Πέρα από ένα ελάχιστο εισόδημα το οποίο είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση βασικών αναγκών στέγης και ασφάλειας, τα παραπάνω χρήματα και η παραπάνω κατανάλωση είναι δώρα άδωρα. Ο μέσος Έλληνας είναι σήμερα τέσσερις φορές πιο πλούσιος από το 1980. Είναι έστω και λίγο πιο ευτιχισμένος?
Μια φορά κι ένα καιρό, εμείς οι Έλληνες περηφανευόμασταν για την φιλοξένια μας. Στην δουλειά δεν ζητούσαμε χρήματα από τους γνωστούς μας και στο φαγητό τσακωνόμασταν ποιος θα πληρώσει. Είμασταν ικανοποιημένοι με τα λίγα¨ τον ήλιο, την θάλασσα, τον μεσημεριανό μας ύπνο, την συζήτηση με την παρέα και τους κολλητούς μας, το Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια, το καλοκαίρι στο χωριό ή το νησί. Δεν συσσωρεύαμε¨ ότι είχαμε το ξοδεύαμε σ’ένα γλεντι με τους φίλους μας.
Πόσο μακρινά μοιάζουν όλα αυτά… Πειστήκαμε ότι είμασταν «υπανάπτυκτοι» κι ότι η ευτυχία ήταν στα λεφτά. Η φιλοξένια έγινε «rooms to let», οι παραλίες γέμισαν ξαπλώστρες και φουσκωτά, κτίσαμε και την τελευταία πιθαμή γης και δάσους. Η παρέα αντικαταστάθηκε από την ιδιωτική τηλεόραση, και η σιέστα από τα βάλιουμ. Φοβόμοσταν ότι θα γίνουμε ο τόπος παραθερισμού της υπόλοιπης Ευρώπης¨ τώρα φοβόμαστε μήπως και πάψουμε να είμαστε. Η συντροφικότητα έδωσε την θέση της στην ιδιωτικότητα και τον άκρατο εγωισμό, η ανθρώπινη επαφή και το κέρασμα στην συναλλαγή και την εκμετάλλευση. Ο εύκολος πλουτισμός αντικατέστησε τη συνεπή εργασία. Από το μέτρο του Αριστοτέλη και την συντροφικότητα και δοτικότητα του Ζορμπά, φτάσαμε στους ψευτογραβατωμένους της Σοφοκλέους, εμπόρους μετοχών μιας οικονομίας που δεν παράγει τίποτα. Όσοι αισθανόμασταν ότι κάτι δεν πάει καλά, είμασταν απαισιόδοξοι και οπισθοδρομικοί, δεν βλέπαμε την ανάγκη του «εκσυγχρονισμού» ¨ ο κουρεάς της Σίφνου έπρεπε να γίνει σύγχρονο κομωτήριο, και το καφενείο της Αμοργού μπαράκι. Η φυσική ροή της ιστορίας. Έλα όμως που ήταν αφύσικη.
Η φούσκα έσπασε και το ψέμμα τελείωσε. Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι¨ η βαρβαρότητα και η εθελούσια απο-ανάπτυξη. Την βαρβαρότητα την βιώνουμε ήδη. Στρατοί ανέργων. Απελπισμένοι μετανάστες στους δρόμους, τους φέραμε εδώ να κτίσουν τα Ολυμιακά στάδια και τις βίλλες μας, μια και εμείς δεν κάνουμε πια για εργάτες, πάμε όλοι πανεπιστήμιο. Τώρα να φύγουν! Τυφλή βία και σκληρή αστυνόμευση, συγκρούσεις αυτών που χάνουν αυτά που έχουν με αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. «Μια χούντα μας ζώζει». Επιστροφή στο μέλλον του 1930?
Όσοι εργαζόμαστε για την ιδέα της απο-ανάπτυξης οραματιζόμαστε μια άλλη κοινωνία, βασισμένη στην συντροφικότητα και στην χαρά μέσα από την απλότητα. Μια Ελλάδα σαν αυτή των γιαγιάδων μας, μια Ελλάδα σαν τα νησιά των παιδικών μας χρόνων, χωρίς όμως την πολιτική καταπίεση και τα κατηχητικά. Και με το πρόβλημα της βασικής επιβίωσης λυμένο, αφού η πρόοδος στην παραγωγή και την επικοινωνία μας επιτρέπει να ζούμε πολύ πιο άνετα.
Πως πάμε «από εδώ, εκεί»? Στο κίνημα για την απο-ανάπτυξη συζητάμε πληθώρα πολιτικών προτάσεων, από την θεσμοθέτηση βασικού εξασφαλισμένου εισοδήματος και δραστικής μείωσης του ωραρίου της αμοιβόμενης εργασίας, επενδύσεις για την ανάπτυξη οικονομικών συστημάτων υγείας και παιδείας βασισμένα στον ανθρώπινο παράγοντα (το παράδειγμα της Κούβας) και στροφής προς τοπικές κοινωνικές οικονομίες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Όλα αυτά απαιτούν κοινωνική αποδοχή ενός προτύπου ζωής με λιγότερες υλικές ανέσεις, και άρα πολιτιστική αλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισότητα και η δικαιοσύνη μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος¨ κανείς δεν θα αποδεχτεί να ζει με λιγότερα όταν δίπλα του κάποιοι σπαταλάν πλουσιοπάροχα.
Η ιδέα της απο-ανάπτυξης πάει κόντρα στην συστημική τάση του καπιταλισμού, ο οποίος απαιτεί ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης και διαρκές κέρδος, κάθε χρόνο μεγαλύτερο. Ισχυρά συμφέροντα θα αντιταχθούν στην πιθανότητα της απο-ανάπτυξης. Οι επιστήμονες τους θα βαλθούν να μας πείσουν ότι είναι αδύνατη, και οι διαφημηστές τους να μας κάνουν να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους. Μόνο ένα μαζικό, ειρηνικό, πολιτικό κίνημα μπορεί να υπερκεράσει αυτές τις δυνάμεις. ΄Ολα αυτά ίσως φαίνονται απίθανα. Αλλά αν η πολιτική ήταν η τέχνη του εφικτού, τότε δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τίποτα ¨ το εφικτό γίνεται από μόνο του. Η πολιτική απαιτεί όραμα για έναν κόσμο διαφορετικό. Η απο-ανάπτυξη προσφέρει το όραμα, μένει σε μας να το υλοποιήσουμε.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ!......



Η WWF μας καλεί το Σάββατο 26 Μαρτίου να κλείσουμε τα φώτα μας από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ και να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης. Να προχωρήσουμε σε μια συμβολική κίνηση εξοικονόμησης ενέργειας και μετά να προσπαθήσουμε να δεσμευτούμε ώστε να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα μας μικρές συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας που θα φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Φέτος, λοιπόν  μας καλεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε τη μια ώρα, όπως μας λέει ο  Γιώργος Βελλίδης,επικεφαλής τμήματος Επικοινωνίας της WWF Ελλάς, ο οποίος εξηγεί στο in.gr τι είναι η 'Ώρα της Γης και πως μπορούμε να συμμετέχουμε.
Συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την Ημέρα της Γης;
Η ιδέα ξεκίνησε από το WWF Αυστραλίας στο Σίδνει. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Φέτος λοιπόν ο πλανήτης γη θα γιορτάσει για 5η συνεχή χρονιά την Ώρα της Γης και η Ελλάδα την 3η χρονιά.
Τι είναι λοιπόν η ώρα της γης;
Είναι μια συμβολική εκστρατεία, ένα παγκόσμιο κάλεσμα για όλους τους πολίτες να κλείσουν τα φώτα το Σάββατο 26 Μαρτίου από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ. Μ΄ αυτό τον συμβολισμό τους καλούμε να δώσουν ένα ισχυρό παρόν  στην ανάληψη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είναι μήνυμα για την αλλαγή του τρόπου ζωής όπου η εξοικονόμηση ενέργειας θα παίξει ενεργό ρόλο.
Ζητάτε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Γιατί;
Η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/earthhour έχει συμβολικό, αλλά και λειτουργικό χαρακτήρα. Συμβολικό για τον καθένα από εμάς που επιθυμεί να δηλώσει και να μοιραστεί τη δέσμευσή του στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Λειτουργικό για το WWF Ελλάς, που ως διοργανωτής της εκστρατείας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για την Ώρα της Γης και ως ένα βαθμό να «μετρήσει» τη συμμετοχή της χώρας και αυτή τη χρονιά.
Τι έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία;
Η Ελλάδα διακρίθηκε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τον όγκο συμμετοχής. Το 2009 στην πρώτη της εμφάνιση  βρέθηκε στην 2η θέση στην κατάταξη  100 χωρών όσον αφορά τη συμμετοχή. Ήταν κάτι καινούριο, που ο κόσμος το αγκάλιασε. Πέρυσι ήμασταν  στην πρώτη πεντάδα. Τα οφέλη από αυτή τη μικρή πράξη για το περιβάλλον ήταν πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η  εθνική κατανάλωση ενέργειας την Ώρα της Γης μειώθηκε κατά 500  Mw.
Πώς πηγαίνει η φετινή συμμετοχή;
Μέχρι στιγμή περίπου το 1/2 του συνόλου των Δήμων και Κοινοτήτων έχει δηλώσει τη συμμετοχή του. Ο κόσμος, παρά τις δυσκολίες της εποχής,  ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους  δράσεις.
Κάθε χρόνο θέλουμε να δίνουμε ένα διαφορετικό τόνο στην Ώρα της Γης. Φέτος τα σύνθημα είναι «Ξεπεράστε τη μια ώρα. Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό». Μετά τη μια ώρα ζητάμε από τον κόσμο να επιλέξει μια δράση εξοικονόμησης  ενέργειας που είναι μαχητή, που μπορεί να την ακολουθεί συνέχεια, με συνέπεια. Πέρα λοιπόν από τις πολύ γνωστές πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων, υπάρχουν πολλές επιλογές. Για παράδειγμα η επιλογή μετακίνησης με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς μπορεί να βοηθήσει να τραβήξουμε χειρόφρενο στο ΙΧ μας. Οι είσοδοι των εμπορικών καταστημάτων που συνήθως μένουν διαρκώς ανοιχτές για να υποδέχονται τον πελάτη, μπορούν με μια μικρή παρέμβαση να ανοιγοκλείνουν αυτόματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια θέρμανσης ή ψύξης. Εταιρικά αυτοκίνητα μπορούν σταδιακά να αντικατασταθούν με υβριδικά κ.ο.κ.
Μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις  κάνουν τη διαφορά.  Επιθυμούμε η φετινή  Ώρα της Γης να είναι η αρχή για έναν νέο τρόπο ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει πρακτικές  εξοικονόμησης ενέργειας στη καθημερινή ατζέντα μας.
Πως μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;
Πολύ απλά, μπορεί να κάνει κλικ στην διεύθυνση www.wwf.gr/earthhourκαι με μια απλή διαδικασία να δηλώσει συμμετοχή.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΚΟΤΕΣ

Άκουσα ότι στο φετεινό καρναβάλι συμμετείχε άρμα με όνομα "NATURA 2011". Κανένα πρόβλημα, ως θέμα το βρίσκω εξαιρετικό, όρεξη να 'χει κανείς....
Άκουσα όμως ότι πάνω στο άρμα συνέβαινε κάτι σαν... happening: Οι καρναβαλιστές κρατούσαν... κότες τις οποίες κάθε τόσο πετούσαν ψηλά και οι οποίες βρίσκονταν -από τον πανικό- σε ημιλυπόθυμη κατάσταση!
........................ΑΛΗΘΕΥΕΙ;

Ετούτο το blog δημιουργήθηκε για ένα “γαμώτο”. Το ίδιο και ο τίτλος του… Ο τελευταίος μπορεί και να αποδειχθεί λιγότερο άσχετος απ’ ό,τι δείχνει, αν οι αναγνώστες “συντάξουν τη δικιά τους ατζέντα” για τον αιώνα που διασχίζουμε…
Η πρώτη καταχώρηση δεν είναι άσχετη – με το “γαμώτο” εννοείται…
Για δεύτερη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια (μην πω για τρίτη, ο Δημήτρης ο Ψαθάς δεν υπολογίζεται!), ο εκάστοτε δήμαρχος Μήλου μου ζητάει συνεργασία για τη σύνταξη μιας τοπικής ατζέντα 21 (ΤΑ21) για τη Μήλο και μετά εξαφανίζεται.
Ο Γ. Τσαΐνης, το 2002, απλώς με έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Αν δεν υπολογίσει κανείς ότι ο “ανωτέρω” υπήρξη συνιδρυτής συλλόγου με μοναδικό σκοπό μια ΤΑ21 Μήλου, που κατα μια έννοια τον καθιστά δοσίλογο, θα ήταν… ευγενέστερος από τον κύριο Δαμουλάκη.
Ο τελευταίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού επί τρεις μήνες με ταλαιπώρησε με διαβουλεύσεις, με… σουτάρισε με μια δακρύβρεχτη επιστολή. Μέσα εκεί, καταθέτει τη… λύπη του που ο Δήμος δεν έχει να μου πληρώσει τα λεφτά που ζητάω, αφού αρνήθηκα, λέει, τη θέση του Συμβούλου που μου πρόσφερε.
Βρε τον μπαγάσα, βρε τον αδίστακτο ψεύτη!!!
Μεταφέρω εδώ την αλληλογραφία μας “προς γνώσιν”!

Μετά, θα παρακολουθούμε και θα επεμβαίνουμε –όσοι πιστοί προσέλθετε!- στην επικαιρότητα. Νομίζω ότι η βιοποικιλότητα και οι… κότες του Καρναβαλιού θα έχουν την τιμή της πρωτιάς!…
Κώστας Κοσμόπουλος

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΗΛΟΥ



Αδάμαντας Μήλου 84801 Κυκλάδες
τηλ: 6947141053


Προς:                                                                                                   Μήλος 23-2-2011
Δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη
Δήμο Μήλου
Συνημμένο:
Πεντασέλιδη “Πρόταση υλοποίησης μακροπρόθεσμου προγράμματος αειφορικής ανάπτυξης στη Μήλο: Η αναγκαιότητα, η δυνατότητα και τα πρώτα βήματα με αδρες γραμμες”


Αγαπητέ Δήμαρχε
Πριν τρεις περίπου μήνες, μόλις οι πρόσφατες εκλογές σε ανέδειξαν νέο Δήμαρχο Μήλου, ζήτησες να συναντηθούμε, οπότε, παρουσία και της αδελφής σου Σοφίας, σημερινής Προέδρου του ΔΣ εξέφρασες την επιθυμία να σε βοηθήσω στην ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Μήλου, έργο που είχα φροντίσει να ξεκινήσει από το 2002 ως σύμβουλος, τότε, του Δήμου Μήλου και επί δημαρχίας του γαμπρού σου Δημήτρη Ψαθά.

Ανταποκρίθηκα με χαρά και έκπληξη, μια και είναι αλήθεια ότι οι θέσεις μου και η προ δεκαετίας σχεδόν προσφορά μου δαιμονοποιήθηκαν και το πρόσωπό μου λασπώθηκε δεόντως και με αρκετή, ομολογώ, επιτυχία!
Συγκεκριμένα:
-          Υπέδειξα άμεσα κάποιες ενέργειες που έπερεπε να γίνουν πριν την πρώτη Ιανουαρίου, όταν θα έμπαινε σε εφαρμογή ο “Καλλικράτης” και θα περιέπλεκε τις διαδικασίες.
-          Σου παρέδωσα χρονοδιάγραμμα ενεργειών ολοκλήρωσης του έργου, ανεξάρτητα από την πορεία της συνεργασίας μας
-          Σου έδωσα όνομα Δημάρχου να συμβουλευτείς, που πέτυχε, έξω από τη χρονοβόρο διαδικασία της απαλλοτρίωσης, να αποκτήσει την έκταση για τον ΧΥΤΑ του Δήμου του,.
-          Σου συνέστησα να αποφύγεις την ανάθεση μελετών και εκτέλεσης έργων (και του ΧΥΤΑ!!!) στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επειδή  οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι, για πολλούς λόγους, αναξιόπιστη.

Στο τέλος Δεκεμβρίου συναντηθήκαμε ξανά στην Αθήνα, παρουσία του Λεωνίδα Φωτεινού και συγγενικού σου προσώπου, όπου και διεύρυνες το περιεχόμενο της πρότασής σου ζητώντας μου να τοποθετηθώ επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου και υπεύθυνος για την προώθηση όλων των μεγάλων δημοτικών έργων.

Σε ευχαρίστησα ξανά για την εμπιστοσύνη σου στο πρόσωπό μου και σου αντιπρότεινα να προστεθεί το όραμά μου για τη Μήλο, αυτό για το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μοχθούν με όπλα την περηφάνεια της ανθρωπιάς και τη χάρη της ταπεινοφροσύνης: Τη συμβολή μου σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μήλο.
Η απάντησή σου και πάλι με ξάφνιασε. Είπες: “Αυτό που μου προτείνεις με κάνει να σκέφτομαι πως με τη δική μου πρόταση σε χαράμιζα!”

Στις 12 Ιανουαρίου, στο γραφείο σου στον Δήμο Μήλου, παρουσία του Αντιδημάρχου Στέλιου Τσιριγωτάκη και των Γιάννη Παφίλη και Κώστα Μακρή ανέπτυξα πολύ συνοπτικά το περιεχόμενο της πρότασής μου που έγινε δεκτό, με χαρά νομίζω, κυρίως από τους δυο νέους, τον Στέλιο και τον Γιάννη. Σου υποσχέθηκα εκτενέστερη και σαφέστερη έκθεση για το θέμα, την οποία ετοίμασα και σου παρέδωσα 15 μέρες περίπου αργότερα στην Αθήνα, παρουσία του Λεωνίδα Φωτεινού. Και πάλι η αντίδρασή σου υπήρξε θετική, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλες συμμαχίες για την υλοποίηση μιας “local” όπως την ονόμασες, εννοώντας την “Τοπική Ατζέντα 21”.
Δύο μέρες αργότερα σου έστειλα mail ζητώντας σου, να συναντηθούμε για την τυπική υπογραφή της συνεργασίας μας, εφόσον φαινόταν ότι συμφωνούσαμε.

Μη παίρνοντας απάντηση, είκοσι μέρες μετά και αφού σου παρέδωσα χθες, 22/2/2011, χέρι με χέρι τη συνημμένη έγγραφη πρόταση συνεργασίας μας και περιμένοντας την οριστική απάντησή σου, την καταθέτω και στο πρωτόκολο του Δήμου Μήλου

Σε χαιρετώ




ΠΡΟΤΑΣΗ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ:
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ και τα πρωτα ΒΗΜΑΤΑ
ΜΕ ΑΔΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
απο τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κώστα Κοσμόπουλο

Ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης

αναλογιζόμενος

-          Πόσο σύνθετα είναι σήμερα τα τοπικά προβλήματα
-          Οτι οι λύσεις τους εξασφαλίζονται μονο με υψηλής ποιότητας επιστημονικό και τεχνικο δυναμικό σε συνδιασμό με την παρουσία ενεργών πολιτών και κοινωνίες αλληλέγγυες και αποφασισμένες
-          Τις δυνατότητες της Μήλου να προσφέρει στους κατοίκους της προκοπή και ευημερία αλλά και την απομάκρινση των πολιτων από τα κέντρα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
-           
θέλοντας

Α. Να ηγηθεί μιας παμμηλιακής επιχείρησης ανάπτυξης της Μήλου με όρους και προυποθέσεις που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της να ευημερήσουν τώρα και στο μέλλον

Β. Να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του Μηλέικου λαού

και επειδή

Η αειφορική ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος που απομένει σήμερα στην ανθρωπότητα, αν αυτή θέλει να παραδώσει ένα βιώσιμο μέλλον στις επερχόμενες γενιές.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1.      Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή στη Μήλο ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος αειφορικής ανάπτυξης, όπως αυτό περιγράφηκε αρχικά (και προσαρμόστηκε στη συνέχεια) στα κείμενα και της αποφάσεις της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ στο Ριο της Βραζιλίας το 1992.
2.      Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί εμπνευσμένη και πρωτοπόρο Δημοτική Αρχή και παλλαική στήριξη, συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης για τη βιώσιμη αξιοποίηση των τοπικών πόρων κάθε είδους: Δηλαδή τη διαχρονική ικανότητα αυτων των πόρων να στηρίζουν την προκοπή και την ευημερία της ντόπιας κοινωνίας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να αποτραπούν τα εφιαλτικά σενάρια που όλοι γνωρίζουμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπων.
3.      Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε τοπικής κοινωνίας!

Η Μήλος είναι ιδιαίτερα προικισμένη και από τη φύση και με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά:

Διαθέτει ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους όπως
-          Τον Ήλιο
-          Τη θάλασσα
-          Τον αέρα
-          Τη ασφαλή γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας

Διαθέτει φυσικούς πόρους βιώσιμης ανάπτυξης όπως
-          Τη γεωλογική της δομή και ιστορία
-          Τις ιαματικές της πηγές
-          Το πλούσιο υφαιστειογενές της έδαφος
-          Τη διαμορφωση του φυσικού της τοπίου
-          Το θαλάσσιο περιβάλλον της
-          Την πανίδα και χλωρίδα της

Διαθέτει επίσης ανθρωπογενείς πόρους βιώσιμης ανάπτυξης, έργα των ανθρώπων που ευτύχισαν να κατοικήσουν εδώ σε χρονικό διάστημα περισσότερο των εννέα χιλιάδων χρόνων. Η τεράστια αυτή χρονική περίοδος κληροδότησε σ’ εμάς έργα ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας. Απο τα λιγοστά που βρίσκονται στο φως, όπως
-         η Φλακωπή,
-         τα ίχνη της αρχαίας πόλης,
-         το άγαλμα της Αφροδίτης,
-         το ρωμαικό θέατρο,
-         οι κατακόμβες,
-         τα πρωτοβυζαντινά μνημεία, μπορούμε να φανταστούμε τι κρύβει αυτή
η ανεξερεύνητη και εγκαταλειμένη μέχρι τώρα γη!
Το σύνολο των πόρων που αναφέρθηκαν πιο πάνω περιγράφουν αβίαστα έναν τόπο όπου οι κάτοικοί του έχουν τη δυνατότητα να τον αναδείξουν και να τον αξιοποιήσουν με αειφορικό τρόπο ώστε και στις δυσκολότερες ακόμα στιγμές να δημιουργείται πλούτος που παράγεται και παραμένει ανανεούμενος. Με άλλα λόγια η Μήλος μπορεί να είναι εύκολα αειφορική και σε μεγάλο βαθμο αυτάρκης.

Το μοντέλο στο οποίο, εξίσου αβίαστα, προκύπτει ότι μπορεί να θεμελιωθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στη Μήλο, είναι ο αειφορικός τουρισμός. Όλοι οι πιο πάνω πόροι αποτελούν τμήματα μιας πολύ δυνατής “αειφορικής μηχανής” αν γίνουν πράξη:
-         Η ενεργειακή της αυτονομία
-         Η διαχείριση στερεων και υγρών αποβλήτων με τη δημιουργία ΧΥΤΥ, προγραμματος ανακύκλωσης και φορέα διαχείρισης.
-         “Πρασίνισμα” των όλων των υποδομών
-         Η βιολογική γεωργία ως θεμελιώδες στήριγμα του σύγχρονου τουρισμού αλλά και των κατοίκων σε ενδεχόμενη περίοδο έντονης κρίσης, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα εντελώς αδύνατο να συμβεί.
-         Η δημιουργία κινήτρων και στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων αγροτών. Η αξία γης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι αυξάνει μόνο με την αγοραπωλησία για δημιουργία τουριστικών μονάδων ή ορυχείων. Στους αμπελώνες της Νότιας Γαλλίας σήμερα, η αξία ενός στρέμματος γης αγγίζει το ένα εκατομύριο (1.000.000,00!) ευρώ.
-         Η δημιουργία του φυσικού πάρκου δυτικής Μήλου και Κέντρου Έρευνας της Άγριας Ζωής στη Μήλο. Σημειωτέο ότι οι σημερινές ζώνες προστασίας βάσει των οποίων εξεδόθει η γνωστή ΚΥΑ αμφισβητούνται κάθετα από τους υπεύθυνους (Συμβούλιο της Ευρώπης) για την εφαρμογή της συνθήκης της Βέρνης.
-         Η δημιουργία Γεωπάρκου
-         Η δημιουργία θαλάσσιου (τοπικού ή υπερτοπικού) πάρκου
-         Η ανάπλαση, αναμόρφωση, επέκταση των οικισμών, αποκατάσταση των παραδοσιακών κυκλαδίτικων χαρακτηριστικών τους
-         Η διάσωση των παραδοσιακών “Συρμάτων” και ανάδειξή τους ως τοπική αρχιτεκτονική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε πολύ λίγα μέρη.
-         Να ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανασκαφών στην αρχαία Πόλη, τη Φλακωπή και αλλού, που θα αυξήσει κατακόρυφα το παγκόσμιο ενδιαφέρον
-         Η πλήρης αξιοποίηση της Μήλου ως ιερού νησιού
-         Η ανάπτυξη δευτερογενούς τομέα συνδεδεμένου με τη βιολογική γεωργία. Δηλαδή μεταποίηση και συσκευασία απο οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής επιχειρήσεις. Η μεγάλη τουριστική μονάδα που ξεκινάει στο Αμμουδαράκι δηλώνει απο την ιστοσελίδα της ότι επιθυμεί, στα πλαίσια του λεγόμενου slow food  και του carbon footprint να προμηθεύεται όλα τα προϊόντα που χρειάζεται από τη Μήλο εφ’ όσον αυτά είναι τοπικής παραγωγής.

Οσα περιγράφηκαν πιο πάνω
Είναι σε πλήρη συμφωνία και ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος “Πρώτα η Μήλος”.
Επίσης, αποτελούν λίγες και επιγραμματικά διατυπωμένες συνιστώσες, επιμέρους τμήματα του κεντρικού κορμού ενός ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Τοπικής Ατζέντα 21.
Απαιτείται προσεκτική προσέγγιση και προετοιμασία, άρτιος σχεδιασμός, καλιέργεια ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, συνεργασίας και ευθύνης.

Για να επιτευχθούν αυτά, η Μήλος πρέπει να γίνει μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των Δήμων και Κοινοτήτων που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, θα ευεργετηθεί από την τεράστια πείρα που έχει συσσωρευτεί, την συμβουλευτική, εκπαιδευτική, επιστημονική και τεχνική βοήθεια που προσφέρεται από τους οργανισμούς που έχουν συγκροτήσει αυτοί οι Δήμοι, τους τρόπους χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Οι οργανισμοί αυτοί, δεν είναι τυχαίες ή τυχάρπαστες ενώσεις και συμμαχίες. Τα μέλη τους καταβάλουν συνεχεις προσπάθειες για τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που κάνουν εκατομμύρια πλέον ανθρώποι που κατοικούν σε αειφορικούς Δήμους. Για τον λόγο αυτό, οι τοπικές αρχές αυτών των Δήμων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη το εξαγγέλουν επίσημα. Ο Δήμαρχος Μήλου θα πρέπει να εξαγγείλει αυτή την απόφαση και να την εξασφαλίσει θεσμικα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με το ξεκίνημα επίσης, ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει μια δυνατή, έμπειρη στο θέμα και αξιόπιστηστη νομική υποστήριξη.




Κατόπιν αυτών, άμεσα ξεκινούν τα παρακάτω:
1.      Σύνταξη ενός στρατηγικού προσχεδίου ανάπτυξης που θα εδράζεται στον αειφορικό τουρισμό. Αν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ληφθεί άμεσα αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του 2011.
2.      Μετατροπή του Δήμου σε “πράσινη” πιστοποιημένη επιχείρηση.
3.      Έρευνα καταγραφής της άποψης και του βαθμού γνώσης, εγρήγορσης, και προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
4.      Θα ακολουθήσει ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Θα επιλεγούν  στρατηγικές ενημέρωσης και δημιουργίας συνείδησης και εγρήγορσης των πολιτών στα σχετικά θέματα. Τα “3” και “4” θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων από την ελεύθερη αγορά (πχ WWF και άλλους) και των οργανισμών που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα εκπαιδευτούν στελέχη του Δήμου και άλλοι κατά περίπτωση και ανάγκη πολίτες.
5.      Επικουρικά σχεδιάζεται προχωρημένο σχέδιο ανάπτυξης του εθελοντισμού που έχει ήδη κάποιες ρίζες στη Μήλο αλλά με το μοντέλο του “ήρωα” που οδηγεί στην αδράνεια των υπολοίπων. Σε στενή συνεργασία με την ομάδα εθελοντισμού πρέπει να τροποποιήσουμε αυτό το μοντέλο.
6.      Θα εγκαθιδρυθεί στενή σχέση και συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για αλληλοενημέρωση και υποστήριξη σε Εθνικό επίπεδο.Το εγχείρημα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου.
7.      Επέκταση σε ευρος και βάθος της 1ης φάσης του ΣΧΟΟΑΠ, βάσει των νέων δεδομένων και απαιτήσεων*.
8.      Οταν ολοκληρωθούν τα “3” και “4” ή κατα την εξέλιξή τους, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για την παραπέρα επεξεργασία του αρχικού στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Η μορφή αυτών των ομάδων και ο τρόπος λειτουργίας τους θα κριθεί από πολλούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της διαδικασίας.
Προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πορεία προς το “αύριο”, ο Δήμαρχος Μήλου, επικεφαλής του εγχειρήματος, θα συνεργαστεί με τον αρχιτέκτονα Κώστα Κοσμόπουλο ο οποίος για περισσότερα από δέκα χρόνια ασχολείται με τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, διατέλεσε Σύμβουλος του Δήμου Μήλου στην περίοδο 2002-2003 και εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε μάλιστα οργανώσει για τον Σεπτέμβριο του 2003 συνάντηση στις Βρυξέλλες του Δήμου Μήλου με το Συμβούλιο της Ευρώπης (υπεύθυνο του τμήματος άγριας ζωής στην Ευρώπη Eladio Fernandez Galiano), την νομική υπηρεσία της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΕΕ (προϊστάμενο κο Αναστάσιο Νυχα) και αντιπροσωπεία του ΥΠΕΧΩΔΕ (κα Δήμητρα Σπάλα) για την ανακύρηξη εκεί μιας Τοπικής Ατζέντα 21 για τη Μήλο. Αυτό ανακόπηκε τον Ιούνιο του 2003 από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

Ο Κώστας Κοσμόπουλος σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Γεράσιμο Δαμουλάκη και την παρουσία του τελευταίου όποτε αυτός το κρίνει απαραίτητο θα αναλάβει
1.      Την κατάρτηση του στρατηγικού προσχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης – Τοπική Ατζέντα 21 για τη Μήλο.
2.      Την ένταξη της Μήλου στην κοινότητα των αειφορικών Δήμων όλου του κόσμου.
3.      Την ένταξη της Μήλου στους τουριστικούς προορισμούς που επισημα εφαρμόζουν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
4.      Τη συνεργασία με επιστήμονες και τεχνικούς για την υλοποίηση από εκείνους των παραπάνω σημείων “3” και “4”
5.      Την υλοποίηση του σημείου “6” και ειδικά τη διευθέτηση της υπόθεσης των βιοτόπων της Δυτικής Μήλου
6.      Τον συντονισμό και την οργάνωση κάθε πλαισίου και προϋπόθεσης που απαιτείται για το απρόσκοπτο ξεδίπλωμα των απαιτούμενων διαδικασιών.
Στον Κώστα Κοσμόπουλο θα διατεθεί από τον Δήμο Γραμματειακή υποστήριξη με άριστη γνώση Αγγλικών.

*Πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι:
Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση της ολοκλήρωσης της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ: Ο Κ. Κοσμόπουλος, σε συνεργασία με τον μελετητή θα εξετάσουν λεπτομερώς τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που χρονίζουν και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση όπως η διάσωση και ανάδειξη των “Συρμάτων” χωρίς την αναγκαστική ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ.
Η αλόγιστή ολοκλήρωση του τελευταίου κάτω από την πίεση επί μέρους προβλημάτων ή διαφόρων παραγόντων που επιθυμούν την άμεση και όπως όπως ολοκλήρωσή του με τον τρόπο που έγινε μέχρι τώρα θα αποβει καταστροφική. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα το ΣΧΟΟΑΠ αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστηκά από ένα και μόνο χάρτη χρήσης γης όπου αναφέρεται…
Η Ερημόμηλος ως τόπος ενδεχόμενης ανάπτυξης… κατοικίας!!!
Ας μην ξεχνάμε επίσης, αν πρόκειται να προβληθούν επιχειρήματα τύπου “επικαιροποίησης του ΣΧΟΟΑΠ” τα 30 χρόνια που πέρασαν από το χωροταξικό του 1981.
Το ΣΧΟΟΑΠ εξάλλου, θα αποτελέσει τον τελικό οδικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι αδύνατον να σκεφτούμε ότι μπορεί
το τελευταίο μόλις να ξεκινάει ενώ το πρώτο μόλις να αρχίζει;;;!!!


Ο Κώστας Κοσμόπουλος, για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει θα λάβει αμοιβή δεκα οκτώ χιλιάδες ευρώ συν τις κρατήσεις, για τον πρώτο χρόνο.
Αν χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα λάβει αποζημίωση ίση με τα έξοδά του.

2. Η απάντηση του Δημάρχου

Αγαπητέ Κώστα,
Δεν παύει να με ενθουσιάζει το όραμά σου για την ανάπτυξη της Μήλου με την εκπόνηση μελέτης για την «βιώσιμη ανάπτυξη του Νησιού», καθώς και οι γνώσεις σου για τα περισσότερα από τα έργα που έχουν κριθεί απαραίτητα και είναι βαλτωμένα εδώ και δέκα χρόνια. Είχα και έχω την άποψη ότι μπορείς να τα ξεμπλοκάρεις και να τα «τρέξεις».
Επίσης με ενθουσιάζει η διάθεση υποστήριξης που έχεις στην νέα Αναπτυξιακή Προοπτική που εμείς ως Νέα Δημοτική Αρχή θέσαμε.

Για τους παραπάνω λόγους και για το ήθος σου, σου πρότεινα την θέση του Ειδικού Συμβούλου μου, που με κομψό τρόπο αρνήθηκες.

Δυστυχώς, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι του Δήμου μας καθώς και νομικοί περιορισμοί δεν μας δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσουμε  σε κάτι τέτοιο, με τον τρόπο που εσύ προτείνεις (18,000 ευρώ για μελέτη και έξοδα ταξιδιών), αυτή την χρονική στιγμή.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Μήλου και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα  στη διάθεση σου για την παροχή κάθε πληροφορίας που θα σε βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματός σου, για το καλό του Νησιού μας.
 Ο Δήμαρχος Μήλου
 Γεράσιμος Δαμουλάκης

3. Η απάντησή μου με απόσπασμα απο την εισήγηση της 30 Ιανουαρίου που αναφέρεται στη σχέση εργασίας μας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Αδάμαντας Μήλου 84801
τηλ+306947141053


Προς                                                                                                                 Αθήνα 9-3-2011
Γεράσιμο Δαμουλάκη – Δήμαρχο Μήλου

Κοινοποίηση

Μηλίων Διάλογοι – Μηλέικα Νέα – εφημ “Μήλος” – εφημ “Φωνή της Μήλου – Λ. Φωτεινός
Συνημμένα (3)
  1. Επιστολή Δημάρχου (σελ2)
  2. Απόσπασμα εισήγησης στον Δήμαρχο (σελ3)
  3. Εισηγητική επιστολή και πρόταση (σελ4-9)


Γεράσιμε,
-          Το Νοέμβριο, με κυνηγούσες να «τρέξω» το ΧΥΤΑ
-          Το Δεκέμβριο, μέσα σε παραλήρημα, μου ζητούσες να «τρέξω»… την Άρτα με τα Γιάννενα και
-          Το Γενάρη «έψαχνες συμμαχίες» να στήσουμε μια Τοπική Ατζέντα 21.
-          Το Φλεβάρη, η κλίκα είχε περάσει τα χαλινάρια και έστειλε το σήμα να απαλλαγείς από μένα, το Δαίμονά τους. Μόλις με είδες, έξαφνα, μπροστά σου, άρχισες να στριγγλίζεις σαν υστερική νοικοκυρά. Δε σου ‘δωσα την ευκαιρία που ζητούσες, να βριστούμε σα γνήσιοι Νεοέλληνες.
-          Στις 3 του Μάρτη, δε διστάζεις να υπογράψεις “επιστολή” γεμάτη ψέμα, λάσπη, και φτηνή ειρωνεία.

Τώρα στέλνεις επιστολές και ζητάς απο τα μέλη σου… κοστολογημένα προγράμματα ανάπτυξης, αθεόφοβε!

Δεν αξίζεις καμιά απάντηση.
Κι αυτές τις λίγες λέξεις, τις γράφω για κανένα εγγόνι μου, όχι για σένα.


Κώστας Κοσμόπουλος

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Στους τρεις τελευταίους μήνες, είδα κάτι πρωτόγνωρο στα 16 χρόνια που έχω επιστρέψει στην πατρίδα: Νέοι και δυναμικοί άνθρωποι, παληκάρια και κοπέλες με καθαρή ματιά, πάθος και τόλμη, τρέχουν και ασχολούνται με τα κοινά. Χωρίς να ρωτούν πολλά, χωρίς να μεμψιμοιρούν, δουλεύουν! Τους βγάζω με συγκίνηση το καπέλο και υποκλίνομαι. Εύχομαι μέσα από την καρδία μου, όταν θα πέσει ξανά η “αυλαία” να μην απογοητευτούν, να μην πάνε σπίτια τους αλλά να περάσουν νικητές πάνω από ό,τι αντιπροσωπεύει το χτες και το σκοτάδι, το δεσποτισμό και το ραγιαδισμό, τη μοιρολατρεία και την παραίτηση!
Καλή δύναμη παιδιά!
Πολύ λυπάμαι που δε θα ‘χω την τύχη να δουλέψω μαζί σας.
Κώστας Κοσμόπουλος


Απόσπασμα απο το εισηγητικό κείμενο που παραδόθηκε στο Δήμαρχο (και αντίγραφό του στον κ. Λεωνίδα Φωτεινό) την 30/1/2011 με τίτλο “Ο δρόμος υπάρχει”.

“…Η συνεργασία μου θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης έργου και αν αυτό είνα πρακτικά αδύνατο θα βασιστούμε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σοβαρότητα που μας χαρακτηρίζουν και θα κάνουμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς στην γραφειοκρατική πλευρά του θέματος (ενδεχομένως μια σύμβαση τυπικά εργασίας – συμβούλου). Επίσης ο Δήμος θα χρειαστεί νομικό σύμβουλο σοβαρό και εξειδικευμένο στο ευρωπαϊκό δικαιο, στο δικαιο του περιβάλλοντος ελληνικό ευρωπαϊκό και διεθνές και σε θέματα ατζέντα 21… ”